Here are some examples and solutions of addition word problems that can be solved in one step. We will illustrate how block diagrams (used in Singapore Math) can be used to help you to visualize the addition word problems in terms of the information given and the data that needs to be found.

Related Topics:

More Word Problems

More Lessons on Singapore Math

**A visual way to solve world problems using bar modeling**

This type of word problem uses the part-whole model. Because the whole is missing, this is an addition problem.

Example:

Mr. Gray sold 64 drinks in the morning. Mr. Frank sold 25 drinks at night. How many drinks did they sell altogether?

**How to solve addition problem using part-whole model?**

Example:

Maya had some stamps. She gave 7 stamps to her younger brothers. Maya then had 14 stamps. How many stamps did Maya have at first?

**Examples of 4th Grade word problems and bar models**

Example:

Dad bought two hammers. One cost $18 and the other costs $28 more. What was his total bill?

**Model Drawing - addition word problems**

Example:

A girl jumps 42cm for her first jump in a high jump competition. Her second jump is 46cm. How high did she jump in total?

You can use the free Mathway calculator and problem solver below to practice Algebra or other math topics. Try the given examples, or type in your own problem and check your answer with the step-by-step explanations.

Related Topics:

More Word Problems

More Lessons on Singapore Math

* Example:*

There are 1030 books in the library. We bought 67 more books for the library. How many books are there in the library now?

*Solution: *

1030 + 67 = 1097

There are 1097 books in the library now.

** Example: **

1085 girls and 531 boys took part in an art competition. How many students took part in the competition altogether?

*Solution: *

1085 + 531 = 1616

1616 students took part in the competition altogether.*Example: *

After giving $1085 to his wife, Simon had $746 left. How money had he at first?

*Solution: *

1085 + 746 = 1831

Simon had $1831 at first.

*Example: *

Margret sold 1392 meatballs on Friday. She sold 1940 more meatballs on Saturday than on Friday. How many meatballs did she sell on Saturday?

**Solution: **

1392 + 1940 = 3332

She sold 3332 meatballs on Saturday.This type of word problem uses the part-whole model. Because the whole is missing, this is an addition problem.

Example:

Mr. Gray sold 64 drinks in the morning. Mr. Frank sold 25 drinks at night. How many drinks did they sell altogether?

Example:

Maya had some stamps. She gave 7 stamps to her younger brothers. Maya then had 14 stamps. How many stamps did Maya have at first?

Example:

Dad bought two hammers. One cost $18 and the other costs $28 more. What was his total bill?

Example:

A girl jumps 42cm for her first jump in a high jump competition. Her second jump is 46cm. How high did she jump in total?

Rotate to landscape screen format on a mobile phone or small tablet to use the **Mathway** widget, a free math problem solver that **answers your questions with step-by-step explanations**.

You can use the free Mathway calculator and problem solver below to practice Algebra or other math topics. Try the given examples, or type in your own problem and check your answer with the step-by-step explanations.

We welcome your feedback, comments and questions about this site or page. Please submit your feedback or enquiries via our Feedback page.