# 2nd Grade Word Problems

The following are some examples of 2nd Grade Word Problems for addition, subtraction, multiplication and division. These word problems are solved with the help of "thinking blocks" or "block diagrams" which are used in Singapore Math.

Related Topics:

More Grade 2 Math Lessons

More Singapore Math Lessons
## Addition

*Example:*

There are 56 passengers in Bus A and 39 passengers in Bus B. How many passengers are there altogether in the two buses?

*Solution: *

* *

So, 56 + 39 = 95

There are 95 passengers altogether in the two buses.

## Subtraction

* Example: *

A fruit seller had 84 lemons. He sold 56 lemons. How many lemons did he have left?

*Solution: *

So, 84 – 56 = 28

He had 28 lemons left.

## Multiplication

* Example: *

There are 2 papayas in each box. How many are there in 4 boxes?

* Solution:*

4 × 2 = 8

There are 8 papayas in 4 boxes.

## Division

* Example: *

Alex bought a sack of 27 kg of flour. He packed the flour equally into 3 bags. How many kilograms of flour were there in each bag?

* Solution: *

27 ÷ 3 = 9

There were 9 kg of flour in each bag.

### Videos

#### Helping Parents Explain Math - Grade 2 Word Problems

How to use "thinking blocks" to help even young children - 1st grade, 2nd grade - understand, model and solve word problems.

Examples:

(1) David has 45 marbles. His sister gave him 32 more. How many marbles does he have altogether?

(2) Caleb wants to buy a scooter that costs $63. He saved $38 so far. How much more money does Caleb need?

#### Helping Parents Explain Math - Word Problems 2

How to use "thinking blocks" to help even young children - 1st grade, 2nd grade - understand, model and solve word problems.

Examples:

(1) Anna is riding in a bike-a-thon. She rode 48 miles in the morning, stopped for a lunch break, then rode another 37 miles in the afternoon. Anna was then only 62 miles from the finishing line. How long was Anna's bike ride?

(2) Kierka bought a juice for 55 cents, a breakfast bar for 27 cents and a package of gum. She spent $1/22 altogether. How much did the package of gum cost?

#### Adding with Thinking Blocks or Block Diagrams

Example: Alicia has $6 more than Bobby. If Bobby has $10, how much do they have altogether?

#### Subtracting with Thinking Blocks or Block Diagrams

Example: Mr. Oliver bought 88 pencils. he sold 26 of them. How many pencils did he have left?

#### Multiplying with Thinking Blocks or Block Diagrams

Examples:

1. Ben the Baker puts three brownies into each gift box. How many brownies should Ben the Baker bake in order to fill ten gift boxes?

2. Blake donated his collection of adventure books to a local school. He packed ten books in each of his three boxes. How many books did Blake donate?