Related Topics:

More Lessons for Arithmetic

Math Worksheets

The following are some examples with worked solutions of 6th Grade Math Word Problems that deals with**average speeds**.

**Average Speed Word Problems**

Examples:

1. Mr. Myones drives 3 hours at an average speed of 40 miles per hour. Then he drives 2 hours at a speed of 35 miles per hour. What is his average speed for the whole trip?

2. Miss Holton drives 4 hours at an average speed of 30 miles per hour. Then she drives 2 hours at a speed of 45 miles per hour. What is her speed for the whole trip?

3. A family took 2 hours to drive from City A to City B at a speed of 55 miles per hour. On the way home they took 3 hours at a speed of 40 miles per hour. What was their average speed for the whole trip?

**Find average speed given rates and distances-word problem**

Example:

Jack traveled 360 km at an average speed of 80 km/h. Elaine took 1.5 hours more to complete the same amount of distance. What was Elaine's average speed for the whole journey?

More Lessons for Arithmetic

Math Worksheets

The following are some examples with worked solutions of 6th Grade Math Word Problems that deals with

**Example**

Point A and Point B are 120 m apart. Point B and Point C are 300 m apart. Ben ran from Point A to Point B in 15 seconds. Then, he runs from Point B to Point C in 55 seconds. Find Ben’s average speed for the distance from Point A to Point C.

* Solution: *

Total distance from Point A to Point C = 120 + 300 = 420 m

Time taken to run from Point A to Point C = 15 + 55 = 70 s

Ben’s average speed is 6 m/s.

*Example:*

Pauline swam for 100 seconds at a speed of 2.5 m/s. Then, she swam for another 100 seconds at a speed of 1.5 m/s. Find Pauline’s average speed.

* Solution:*

For the first part,

Distance swum = 2.5 × 100 = 250 m

For the second part,

Distance swum = 1.5 × 100 = 150 m

Total distance swum = 250 + 150 = 400 m

Total time taken = 100 + 100 = 200 s

Average speed = 400 ÷ 200 = 2 m/s

Pauline’s average speed was 2 m/s

Examples:

1. Mr. Myones drives 3 hours at an average speed of 40 miles per hour. Then he drives 2 hours at a speed of 35 miles per hour. What is his average speed for the whole trip?

2. Miss Holton drives 4 hours at an average speed of 30 miles per hour. Then she drives 2 hours at a speed of 45 miles per hour. What is her speed for the whole trip?

3. A family took 2 hours to drive from City A to City B at a speed of 55 miles per hour. On the way home they took 3 hours at a speed of 40 miles per hour. What was their average speed for the whole trip?

Example:

Jack traveled 360 km at an average speed of 80 km/h. Elaine took 1.5 hours more to complete the same amount of distance. What was Elaine's average speed for the whole journey?

Try the free Mathway calculator and
problem solver below to practice various math topics. Try the given examples, or type in your own
problem and check your answer with the step-by-step explanations.

We welcome your feedback, comments and questions about this site or page. Please submit your feedback or enquiries via our Feedback page.