Related Topics:

More Word Problems | More Grade 4 Math Topics | Singapore Math

The following are some examples of 4th Grade Math Word Problems that use mixed operations (addition, subtraction, multiplication and division). These problems are solved with the help of block diagrams or bar models (Singapore Math) or tape diagrams (Common Core).

There were 42 mangoes in each crate. 12 such crates of mangoes were delivered to a factory. 4 mangoes were rotten and had to be thrown away. The remaining mangoes were packed into boxes of 10 mangoes each. How many boxes of mangoes were there?

* Solution:*

**Step 1: **Find the total number of mangoes delivered.

12 × 42 = 504

The total number of mangoes delivered was 504.

**Step 2:** Find the number of remaining mangoes.

504 – 4 = 500

**Step 3:** Find the number of boxes of mangoes.

500 ÷ 10 = 50

There were 50 boxes of mangoes.

*Example:*

There were 9500 spectators at a football match. 6375 of them were men. Of the remaining spectators, there were 4 times as many children as women. How many children were there?

* Solution: *

**Step 1:** Find the number of women and children.

9500 – 6375 = 3125

There were 3125 women and children.

**Step 2: **Find the number of women.

3125 ÷ 5 = 625

There were 625 women.

**Step 3: **Find the number of children.

625 × 4 = 2500

There were 2500 children.

Example:

Dad bought two hammers. One cost $18 and the other costs $28 more. What was his total bill?

Example:

Kyle is making 9 birdhouses. He uses 8 nails for each birdhouse. If Kyle has a box of 100 nails, how many nails will he have left after making the birdhouses?

Examples:

1. A ribbon that's 1,530 inches long is cut into two pieces. The length of one piece is 2 times the length of the other. What is the length of the longer piece?

2. A piece of fabric that's 1,640 feet long is cut into two pieces. The length of one piece is 3 times the length of the other. What is the length of the longer piece?

3. A man divided his fortune of $92,000 into 8 equal parts. He gave 4 portions to his wife, 1 portion to his son, and divided the rest equally among three charities. How much more money did the wife receive than the son?

4. A woman divide her collection of 1,200 books into 10 equal parts. She gave 3 portions to her husband, 4 portions to her daughter, and the rest equally to three nieces. How many books did her daughter receive?

5. Andrew can type 55 words per minute. How many words can he type in 8 minutes?

6. Eddie can write 15 short poems an hour. How many poems can he write in 3 hours?

Rotate to landscape screen format on a mobile phone or small tablet to use the **Mathway** widget, a free math problem solver that **answers your questions with step-by-step explanations**.

You can use the free Mathway calculator and problem solver below to practice Algebra or other math topics. Try the given examples, or type in your own problem and check your answer with the step-by-step explanations.

We welcome your feedback, comments and questions about this site or page. Please submit your feedback or enquiries via our Feedback page.

[?] Subscribe To This Site