Here are some examples of fraction word problems. We will illustrate how block diagrams can be used to help you to visualize the fraction word problems in terms of the information given and the answer that needs to be found. Block Diagrams are used in Singapore Math.

Related Topics:

Singapore Math, More Math Word Problems

If of a sum of money is $21, what is the sum of money?

* Solution: *

1 unit =21

3 units = 21 × 3 = 63

The sum of money is $63

*Example: *

of a group of children were girls. If there were 24 girls, how many children were there in the group?

* Solution: *

3 units = 24

1 unit = 24 ÷ 3 = 8

5 units = 5 × 8 = 40

There were 40 children in the group.

*Example: *

Bill had some stamps. He gave of them to Tim. If he gave 14 stamps to Tim, how many stamps had Bill at first?

* Solution: *

2 units = 14

1 unit = 7

5 units = 7 × 5 = 35

Bill originally had 35 stamps.

*Example: *

Lionel bought 30 pizzas and burgers altogether. of the food bought were pizzas. How many burgers did he buy?

*Solution: *

5 units = 30

1 unit = 6

3 units = 3 × 6 = 18

He bought 18 burgers.

Problem 1: Grace thought that a plane journey would take 7/10 h but the actual journey took 1/5 h longer. How long did the actual journey take?

Problem 2: Timothy took 2/3 h to paint a portrait. This was 1/3 h shorter than the time he took to paint scenery. How long did he take to paint scenery?

This video uses bar models to solve a word problem that involves adding fractions with unlike denominators. The first step is to find the same denominator. Then add and subtract because you have the same unit or denominator.

Problem: Kayla counted her Halloween treats. She counted 1/4 of a pound of lollipops and 2/7 of a pound of gobstoppers. She also counted 1/3 of a pound of mints.

How many pounds of candy did Kayla have altogether?

Problem: 1/4 of my trail mix recipe is raisins and the rest is nuts. 3/5 of the nuts are peanuts and the rest are almonds. What fraction of my trail mix are almonds?

Problem: Sean has 63 classical song in his mp3 player. That is 7/8 of his entire collection. How many songs does Sean have altogether?

Example: Philip purchased 1/4 pound of fruit. He ate half of the fruit after lunch. How much fruit did Philip eat?

We welcome your feedback, comments and questions about this site or page. Please submit your feedback or enquiries via our Feedback page.