Martha spent of her allowance on food and shopping. What fraction of her allowance had she left?
She had of her allowance left.
of a group of children were girls. If there were 24 girls, how many children were there in the group?
3 units = 24
1 unit = 24 ÷ 3 = 8
5 units = 5 × 8 = 40
There were 40 children in the group.
Sam had 120 teddy bears in his toy store. He sold of them at $12 each. How much did he receive?
Step 1: Find the number of teddy bears sold.
He sold 80 teddy bears.
Step 2: Find how much money he received.
80 × 12 = 960
He received $960.
Bar Modeling with Fractions
1) Grace thought that a plane journey would take 7/10 hr but the actual journey took 1/5 hr longer. How long did the actual journey take?
1) Timothy took 2/3 hr to paint a portrait. This was 1/3 hr shorter than the time he took to paint scenery. How long did he take to paint scenery?
Word Problem on Subtracting Fractions From Whole Numbers.
A craft store has a 9 yd spool of ribbon. In the morning, a customer buys 1/5 yd of ribbon from the spool. In the afternoon another customer buys 7/10 yd of ribbon from the spool. How much ribbon is left?
We welcome your feedback, comments and questions about this site or page. Please submit your feedback or enquiries via our Feedback page.