Solving other types of Word Problems
15% of the number of people who attended a concert arrived late. If 30 people arrived late, find the number of people who attended the concert.
From the above model, we see that
15% → 30 people
1% → 30 ÷ 15 = 2 people
100% → 100 × 2 = 200 people
200 people attended the concert.
Kathy earned $75 an hour. Andy earned 20% more money than Kathy. How much money did Andy earn in an hour?
100% + 20% = 120%
Andy’s earnings was 120% of Kathy’s earnings.
100% → $75
1% → $75 ÷ 100 = $0.75
120% → 120 × $0.75 = $90
Andy earned $90 an hour.
The following video shows examples of solving percent problems with bar models.
1) Marilyn saves 30% of the money she earns each month. She earns $350 each month. How much does she save?
2) At the Natural History Museum, 40% of the visitors are children. There are 36 children at the museum. How many visitors altogether are at the museum?
3) Bill bought cards to celebrate Pi day. He sends 60% of his cards to friends. He sent 42 cards to friends. How many cards did he buy altogether?
4) Bruce cookies 80% of the pancakes at the pancake breakfast last weekend. They made 1120 pancakes. How many pancakes did Bruce cook?
2) Alice saved for a new bike. The bike was on sale for a discount of 35%. The original cost of the bike was $270. How much did she pay for the bike?
We welcome your feedback, comments and questions about this site or page. Please submit your feedback or enquiries via our Feedback page.